REUMATOLOGIJA


Reumatologija je grana medicine i jedna od specijalnosti interne medicine i pedijatrije koja se bavi dijagnostikom i lečenjem reumatskih bolesti. Ove bolesti obuhvataju sva bolna stanja kičmenog stuba, lokomotornog sistema, zglobova ekstremiteta i okolnih tkiva: tetiva, mišića i kostiju.

Iako tačan proces nastanka bolesti još uvek nije poznat, pretpostavlja se da nastaje kombinacijom faktora poput genetike, slabog imuniteta i uticaja spoljašnjih faktora.

Reumatična oboljena su uobičajena, dugotrajna stanja koja izazivaju bol. Žene imaju veću sklonost ka reumatidnom artritisu i lupusu, dok su muškarci češće pogođeni gihtom. Takođe je zabeležen porast degenerativnih oboljenja kičme i zglobova pacijenata svih uzrasta.

Ova stanja su sve češće prisutna i kod mladih zbog loših uslova rada, navika u ishrani i nedovoljne fizičke aktivnosti.


Simptomi


Jako je bitno da svi pacijenti, koji primete simptome reumatskih bolesti, što pre zakažu pregled specijaliste. Najčešći simptom je jak bol u zglobovima i kostima koji se javlja i kod upalnih i kod degenerativnih oblika bolesti. Pored izraženih bolova, javlja se i otečenost pogođene regije, ograničen pokret i crvenilo. Budući da je reč o sistemskim bolestima, često su zahvaćeni i drugi organi, te se mogu javiti ranice u ustima, osip na koži, dugotrajni kašalj i problemi digestivnog trakta. 

Karakteristično je da se simptomi poput hroničnog umora, jutarnje ukočenosti i promena na koži mogu pogoršati pri promeni vremena, pogotovo padu temperature.

S obzirom na to da su ova stanja hronična, uglavnom se radi na simptomatskoj terapiji i poboljšanju kvaliteta života.


Dijagnostika


Pored kliničkog pregleda reumatologa u poliklinici Zenit, u dijagnozi reumatskih oboljenja, bitnu ulogu imaju i dodatne dijagnostičke procedure poput laboratorijskih analiza, rendgena ili magnetne rezonance kostiju, zglobova i kičme.

U saradnji sa našim reumatolozima, specijalizovanim da temeljno pristupe oboljenju, identifikacija uzroka simptoma i uputi na dalje rešenje poboljšaće kvalitet Vašeg života i otkloniti simptome bolesti.

Pregled reumatologa


Ukoliko imate uporne simptome reumatoidne bolesti, vreme je da zakažete savetovanje sa lekarom specijalistom reumatologije. Kod ovih stanja je rana dijagnostika i upravljanje simptomima neophodna za sprečavanje progresa bolesti i bezbolnog života. Zato budite proaktivni u očuvanju Vašeg zdravlja i zakažite pregled sa našim stručnim timom specijalista.