INTERNA MEDICINA


Interna medicina predstavlja medicinsku granu koja se bavi proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem bolesti unutrašnjih organa (srca, pluća, krvnih sudova, organa za varenje i slično).

Ovaj deo kliničke medicine podrazumeva prepoznavanje i lečenje bolesti neoperativnim metodama, a u praksi tok lečenja može da podrazumeva i konsultacije sa lekarima specijalistima radi uklanjanja ili ublažavanja simptoma bolesti kod pacijenata.

Interna medicina podrazumeva usluge poput pulmologije, kardiologije, reumatologije, gastroenterologije, endokrinologije i urologije. Samim tim, slobodno možemo reći da se interna medicina bavi opštim zdravljem odrasle osobe.


Dijagnostika


Internistički pregled podrazumeva kompletan vid lečenja specijaliste interne medicine i predstavlja važan korak ka vođenju zdravog života. Ponovo, internista može da uključi konsultacije i preglede lekara drugih specijalnosti, kako bi analize bile što preciznije, a nivo lečenja bio što uspešniji.

Nakon anamneze, odnosno razgovora sa pacijentom o njegovom zdravstvenom stanju i simptomima, ali i genetskim predispozicijama za određene bolesti (porodična anamneza) postavlja se diferencijalna dijagnoza, odnosno ona koja na osnovu anamneze odgovara postojećim simptomima. Dalji tok lečenja podrazumeva klinički pregled, laboratorijsku i rendgen dijagnostiku, ultrazvuk i ukoliko je potrebno različite interventne procedure.

Nekada postoji mogućnost postavljanja dijagnoze nakon biopsije izmenjenog tkiva i histopatološke obrade.


Dalje analize


Po potrebi, lekar internista može zahtevati da se obave dopunske analize kako bi rezultati bili celoviti i kako bi se utvrdilo tačno stanje pacijenta, a samim tim i lečenje dobilo pravi tok. Ukoliko ne postoje podaci koji zahtevaju dodatne analize, internistički pregled se završava.


Značaj internističkog pregleda


U velikom broju slučajeva, ne nužno, bolest i terapija mogu uticati na ostale organe ili sisteme. Zbog toga je važno obaviti preventivni pregled i postaviti sveobuhvatnu kliničku sliku kako bi postojeći i mogući problemi bili targetirani i tretirani u celosti. Od presudnog značaja je uzeti u obzir sve stavke interne medicine i lečiti organizam u celosti kako bi sebi obezbedili zdrav životni vek.


Pregledi u poliklinici Zenit


Pored postojećih usluga, poliklinika Zenit je uvela uslugu internističkog pregleda i svojim pacijentima umnogome olakšati lečenje određenih stanja. U okviru internističkih pregleda uvodimo:

U saradnji sa lekarom internistom, naši pacijenti će moći da u prijatnom ambijentu poliklinike obave internistički pregled i dobiju uvid u trenutno stanje, kao i klinički osvrt u dalji proces lečenja. Ovaj pregled po potrebi obuhvata i pulmologiju, kardologiju, reumatologiju, gastroenterologiju i endokrinologiju.