ENDOKRINOLOGIJA


Endrokrini sistem je složen sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem koje proizvode hormone i puštaju ih u krvotok.

Glavna funkcija je održavanje ravnoteže našeg organizma i regulisanje metabolizma, rasta, razvoja, seksualne funkcije i plodnosti, krvnog pritiska, apetita, ciklusa spavanja i stresa.

Ova grana medicine se bavi poremećajima endokrinog sistema koji se sastoji iz hipotalamusa, hipofize, epifize, štitne i nadbubrežne žlezde, jajnika i testisa.

Najčešće poremećaji rada endokrinih žlezda dovode do oboljenja kojima se bavi subspecijalista endokrinologije poput dijabetesa, steriliteta, bolesti štitne žlezde, osteoporoze, metaboličkog poremećaja, policističnih jajnika i nekih oblika tumora.


Poremećaji endokrinološkog sistema


Bolesti endokrinološkog sistema mogu uključivati poremećaje u proizvodnji, regulaciji ili delovanju hormona, a najčešća patološka stanja su dijabetes, hipertireoza i policistični jajnici.

Dijabetes danas spada u najčešća oboljenja sa stalnim porastom i smatra se posledicom modernog stila života. Pored toga, česti su poremećaji rada štitaste žlezde koje podrazumevaju pojačanu (hipertireoza) ili sniženu funkciju (hipotireoza).

Faktori poput nezdravog načina života (nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti), gojaznosti, stresa i određenih lekova negativno utiču na naš organizam i mogu uticati na razvoj bolesti. Kako biste sprečili oboljevanje, bitno je usvajanje zdravih navika poput pravilne ishrane, treninga, održavanja zdrave telesne težine, regulacije stresa i naravno, redovnih pregleda.

Periodični pregledi kod endokrinologa mogu pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju tegoba, a  naročito su bitni kod osoba sa genetskom predispozicijom.


Simptomi


Ako primećujete učestale i ponavljajuće simptome poput nagle promene raspoloženja, znojenja, nekontrolisane žeđi ili gladi, bolnih i obilnih menstruacija ili potpunog izostanka istih, problema sa kožom i umor, zakažite pregled u našoj poliklinici kako bismo na vreme otkrili uzrok Vaših tegoba.


Dijagnostika


Svaki endokrinološki pregled započinje razgovorom sa pacijentom u cilju prikupljanja anamneze, odnosno Vaših simptoma, medicinske istorije, genetskih predispozicija i životnih navika. Vrlo često se u cilju tačne dijagnostike vrši pregled kože, kose, noktiju, kao i krvnog pritiska i rada srca, a pored toga može biti potrebna analiza krvi i urina, kao i hormonskog statusa.

Budući da hormoni utiču na naš kompletan organizam, bitan je holistički pristup dijagnostici i lečenju kakav pružamo u poliklinici Zenit.