GASTROENTEROLOGIJA


Gastroenterologija je subkategorija interne medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem oboljenja digestivnog trakta (jednjak, želudac, tanko, debelo i dvanaestopalačno crevo), jetre, žučne kese i pankreasa. Ovi organi rade zajedno kako bi osigurali probavu hrane, apsorpciju hranljivih materija u organizam i eliminaciju otpadnih produkata.


Gastroenterolozi se bave veoma složenim sistemom organa za varenje i često se zbog kompleksnosti discipline odlučuju za subspecijalizaciju manjih oblasti poput hepatologije (bolesti jetre) ili proktologije (bolesti završnog dela creva).


Najčešća patološka stanja gastrointestinalnog sistema su gorušica, čir na želudcu, sindrom iritabilnog kolona, hemoroidi, polipi na crevima, pankreatitis i druge bolesti.


Značaj prevencije


Prevencija igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog sistema. Svakodnevne navike poput nedovoljne fizičke aktivnosti, pušenja i konzumacije alkohola, brze hrane sa visokim udelom masti, šećera i aditiva, mogu uticati na stvaranje problema u gastrointestinalnom traktu i pogoršati simptome određenih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog creva ili gorušica.

Sve ove faktore modernog načina života treba prepoznati i raditi na promeni navika u korist opšteg zdravlja našeg organizma. Promene u prehrambenim navikama, fizička aktivnost i upravljanje stresom mogu značajno očuvati i unaprediti zdravlje probavnog sistema.

Kako biste na vreme otkrili i lečili eventualne probleme, preporučujemo redovne preglede kod lekara specijaliste.


Simptomi


Gastrointestinalne bolesti mogu imati različite uzroke među kojima su najčešće infekcije, upalne bolesti creva, dijetalni faktori i genetika.

Ukoliko osetite tegobe poput otežanog gutanja, hronične nadutosti, gorušice, bola i napetosti u stomaku, akutnog krvarenja iz digestivnog sistema i bolnog gutanja, zakažite pregled kod naših lekara i na vreme sprečite razvoj i progres bolesti.

Pregled u poliklinici Zenit


Pregled gastroenterologa može se razlikovati u zavisnosti od tegoba koje osećate. Uglavnom ćete nakon zakazivanja termina u našoj poliklinici razgovarati sa lekarom specijalistom gastroenterologije o trajanju i intezitetu Vaših simptoma, kao i o medicinskoj istoriji. Nakon prikupljanja anamneze, obavlja se fizički pregled koji podrazumeva palpaciju (ručno ispitivanje regije) u cilju pronalaženja otoka organa i bolnih mesta.

U zavisnosti od rezultata fizičkog pregleda, pacijent se može uputiti na dalju dijagnostiku, koja najčešće obuhvata laboratorijsku analizu krvi, ultrazvuk abdomena ili endoskopiju.