HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je supstanca slična gelu koja je prirodno prisutna u celom ljudskom telu. U zglobovima prirodna hijaluronska kiselina ima nekoliko funkcija, uključujući:

  • Podmazivanje. Hijaluronska kiselina se dobro veže za vodu, stvarajući viskoznu konzistenciju nalik želeu. Ova viskozna tečnost obezbeđuje podmazivanje i takođe deluje kao amortizer u spoju.
  • Rast hrskavice i kostiju. Hijaluronska kiselina pomaže u rastu i razvoju hrskavice i kostiju zglobova promovišući rast novih ćelija i tkiva.
  • Smanjivanje upale. Hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u smanjenju upale i bolova u zglobovima uzrokovanim povredama ili degeneracijom tkiva.

U zglobovima i u ostatku tela, hijaluronska kiselina deluje kao hidratantna krema, održavajući tkiva hidriranim. Najveće koncentracije hijaluronske kiseline nalaze se u zglobovima i očnim jabučicama, gde pomažu u zaštiti očnih sočiva.


Upotreba hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina se koristi za različite vrste tretmana, poput onih za zglobove, kožu i oči.

Injekcije hijaluronske kiseline se koriste za lečenje zglobova. Ove injekcije mogu biti intraartikularne (unutar zglobne kapsule) ili periartikularne (oko zglobne kapsule). Nekoliko bolesti zglobova tretiranih hijaluronskom kiselinom su:

  • Osteoartritis -  Injekcije hijaluronske kiseline mogu smanjiti ili ublažiti upalu uzrokovanu trošenjem hrskavice i kostiju u osteoartritičnim zglobovima. Ubrizgani gel pomaže u obnavljanju podmazivanja i takođe izaziva rast nove hrskavice i koštanog tkiva u ovim zglobovima. Osteoartritis zglobova kolena, ramena, skočnog zgloba, kuka i palca može se lečiti injekcijama hijaluronske kiseline.
  • Smrznuto rame - Injekcije hijaluronske kiseline mogu pomoći u ublažavanju ukočenosti u smrznutom ramenu. Istraživanja pokazuju da smanjena ukočenost može biti posledica efekata hijaluronske kiseline na smanjenje upale i otoka u sinovijalnoj membrani.
  • Reumatoidni artritis - Nedavna manja studija otkrila je da injekcije hijaluronske kiseline mogu pomoći u kontroli upale i sinovitisa u zglobovima stopala i skočnih zglobova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.
  • Uganuće skočnog zgloba -  Injekcija hijaluronske kiseline u uganuće skočnog zgloba može pomoći u smanjenju upale i smanjenju bolova.
  • Teniski lakat - hronična degeneracija lateralne tetive epikondila koja izaziva teniski lakat može se lečiti injekcijom hijaluronske kiseline u zglobu lakta.

Ne preporučuje se upotreba injekcija hijaluronske kiseline kod dece, žena koje su trudne ili doje, ili kod onih koje imaju infekcije na mestu lečenja ili poznatu alergiju na hijaluronsku kiselinu. Lečenje hijaluronskom kiselinom se takođe ne preporučuje ljudima sa rakom ili istorijom raka.

Lekari ne mogu da predvide ko će imati koristi od injekcija hijaluronske kiseline. Ali mnogi lekari ih daju ljudima sa osteoartritisom kolena čiji se simptomi ne poboljšavaju uz lekove protiv bolova.

Hijaluronske injekcije često uzimaju i ljudi koji ne mogu da uzimaju lekove protiv bolova poput acetaminophena, ibuprofena, naproksen natrijuma ili ne mogu (ili nisu spremni za) potpunu operaciju zamene kolena.

U zavisnosti od vrste koju vaš lekar koristi, možete dobiti jednu injekciju. Ili dobiti tri do pet injekcija razmaknutih na više nedelja.
Injekcija se daje na isti način za sve vrste. Prvo, lekar čisti područje. Ako vam je koleno oteklo od viška tečnosti, lekar vam može ubrizgati lokalni lek protiv bolova, a zatim umetnuti iglu u zglob kako bi povukao višak tečnosti. Dok je ista igla još uvek na mestu, lekar može ubrizgati hijaluronsku kiselinu u kolenski zglob.

Nakon injekcije, ne bi trebalo da radite teške aktivnosti tokom jednog ili dva dana. U suprotnom biste mogli da nastavite sa normalnim aktivnostima.


Neželjeni efekti

Najčešći kratkotrajni neželjeni efekti su manji bol na mestu ubrizgavanja i manje nakupljanje zglobne tečnosti. Oni nestaju u roku od nekoliko dana. Retko se u injektiranom zglobu može pojaviti veća upala.