PULMOLOGIJA


Pulmologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i lečenjem akutnih i hroničnih bolesti organa za disanje (pluća, disajni putevi i ostale strukture uključene u disanje).

U samom fokusu nalaze se bolesti pluća izazvane bakterijama i virusima, među kojima su najčešće bronhopneumonije koje se relativno lako dijagnostifikuju i leče, pored njih i takozvane opstruktivne bolesti pluća – alergijska astma.

Lečenje respiratornih bolesti može podrazumevati upotrebu lekova, inhalatora, terapije kiseonikom i, u određenim slučajevima, hirurške procedure. Pulmolozi pružaju podršku pacijentima u prestanku pušenja i daju savete o promeni životnog stila kako bi se poboljšalo opšte zdravlje disajnog sistema.


Kada se javiti lekaru?


Najčešća pojava respiratornih problema poput prehlade ili respiratorne infekcije može se rešiti odlaskom kod doktora opšte prakse. Međutim kod simptoma poput dugotrajnog hroničnog kašlja, povišene telesne temperature, otežanog disanja ili respiratornih alergija preporuka je da se javite pulmologu – lekaru specijalisti interne medicine sa završenom sub-specijalizacijom iz oblasti pulmologije.

Pulmološki pregled


Prvi korak u uspešnom lečenju bilo koje vrste pulmoloških problema svakako je uspešna dijagnostika.

Pulmološki pregled je bezbedan i neinvazivan. Sastoji se od uzimanja anamneze, fizikalnog pregleda i u nekim slučajevima dijagnostičkom metodom spirometrijom.

Spirometrija je brz i neinvazivan test ispitivanja funkcije pluća i njome se ispituje plućna funkcija i njihov volumen, kao i prohodnost disajnih puteva, a na osnovu nje se mogu potvrditi neke plućne bolesti poput htoničnog bronhitisa i opstruktivne bolesti pluća, astme i slično.

U zavisnosti od tegoba pacijenta, pacijent može biti upućen na dalje dijagnostičko lečenje koje obuhvata rendgenski snimak pluća ili laboratorijske analize krvi. Po potrebi, pregled se može proširiti i na druge organe koji mogu da utiču na poremećaje respiratornog sistema.

Ukoliko imate istoriju bolesti, savetujemo da dokumentaciju dostavite našem lekaru kako bi imao što bolji uvid u vaše zdravstveno stanje.


Pregledi u poliklinici Zenit


U poliklinici Zenit na raspolaganju su vam lekari sa dugogodišnjim iskustvom koji će brinuti o Vašem zdravlju i vašim plućima. Možete se osloniti na našu vrhunsku negu i podršku.